Planinsko potovanje na otok Vis

Planinsko društvo Slovenske Konjice, Nomago travel in HPD HUM Vis vabita na petdnevno planinsko potovanje na OTOK VIS

Termin: 26.4 – 30. april 2022 (5 dni; torek – sobota)

Otok Vis je res čisto poseben svet, je čarobna formula, ki prevzame vsakega dopustnika. Prvi prebivalci so se tu naselili že v obdobju neolitika. Gostovali so Grki s prvo trto na vzhodni obali Jadrana, pa Rimljani, Bizantinci, Avstrijci, Francozi in Angleži. Zaradi 45-letne vojne izolacije, otok je odprt le nekaj desetletij za tujce, je njegova narava ostala nedotaknjena, to ga uvršča med rajske otoke. Eden najbolj ohranjenih otokov Mediterana svojim obiskovalcem z veseljem odkriva skrivnosti čarobnih špilj, po otoku posejanih cerkvic, vinogradov, oljk, rimskih ter grških ostankov. Pritegnejo pa tudi stari razpadajoči bunkerji, vojašnice ter garaža za podmornice. Na sprehodu po otoku se srečaš z aromatično dišečimi zelišči, domačini, ribiči, razkošnimi ladjami, zvezdniki, ki se na ta košček sveta umaknejo pred radovednimi pogledi. Vis sodi med najbolj zelene otoke z nedotaknjeno naravo – Ni Gorenjska, spada pa med najhribovitejše hrvaške otoke – Najvišji je Hum na 587 metrih, v špiljah pod vrhom pa je leta 1944 bival Tito. Na otoku Vis so na nadmorski višini 267 metrov na novo postavili planinski dom Sveti Andrija – ob izdatni pomoči slovencev (veliko je pomagalo PD Lisca iz Sevnice) in je eden od samo dveh na hrvaških otokih, drugi je na Lošinju, in menda eden najlepših na Hrvaškem sploh. Na Visu se lahko pohvalijo z odlično kulinariko – pogačo s sardelami se spodobi zaliti z belim vinom vugovac, smokvenjak pa poplakniti s šilcem domačega žganja.

Program planinskega potovanja

Prvi dan:
Odhod avtobusa iz AP Slovenske Konjice ob 03.00 uri. Vožnja do slovensko – hrvaške meje in nadaljevanje poti z nočno vožnjo in krajšimi vmesnimi postanki po avtocesti do SPLITA, kamor bomo prispeli v jutranjih urah. Postanek za jutranjo kavico in krajši sprehod po mestu. Vkrcanje na trajekt in plovba do otoka VIS. Otok je dobil ime po svojih prvih znanih prebivalcih Ilirih – Iliru iz ISSE, ki je nekoč vladal tem krajem. Po nastanitvi v hotelu, sprehod do trdnjave Fortica, mimo zaselka Rogačić do podzemnih rovov in skrivališča za podmornice – cca 2,5 ure hoje. Možen tudi samo krajši ogled mesta, ki je najstarejše in nekdaj tudi najbolj znano dalmatinsko naselje (možnost kopanja). Povratek v hotel. Večerja. Nočitev.

Drugi dan:
Zajtrk v hotelu, nato sledi pohod proti »Češki vili« in »Angleškemu pokopališču«. Po krajšem postanku se po cesti povzpnemo proti planinskemu domu. Po planinski poti se spustimo v mesto. Prosto popoldne in kopanje – cca 3 ure hoje.

Tretji dan:
Krajši pohod ali prosto za ½ dnevni izlet s turistično ladjico na otok Biševo, kjer si bomo z lokalnim turističnim vodnikom ogledali Modro špiljo. Vstopnina v »Modro špiljo« je individualna. Razdelili se bomo v 2 skupini. Prva skupina gre z ladjico iz Visa proti otoku Biševo. Druga skupina ima ogled starega dela mesta Kut, ter se z avtobusom odepljali do mesta Komiže, kjer se skupini zamenjata. Prva skupina se z avtobusom vrne na Vis (možnost degustacije ob plačilu/individualno), druga pa gre na ogled »Modre špilje« in se nato peš vrne preko Oključne v mesto Vis.

Četrti dan:
Povzpeli se bomo na planinsko kočo Sv. Andrija 267 m, ki so jo pomagali graditi slovenski planinci. Mimo Žena Glava do Titove špilje (ogled). Vzpon na Sv. Duh 563 m, ki je v neposredni bližini najvišjega vrha otoka Vis – Hum 587 m. Slednji je vojni objekt in s tem nedostopen. Sestop v Komižo, kjer bo možno skočit v morje. Vožnja z avtobusom nazaj do hotela. (Možnost izbire različne težavnosti poti – spremljal nas bo avtobus) – cca 5 ure hoje.

Peti dan:
Po zajtrku se sprehodimo v mesto, kjer spijemo zadnjo kavico na otoku Vis, kupimo kakšen spominček za spomin ter se s trajektom podamo na celino. Sledi vožnja proti Sloveniji in kosilo na poti.
Možne so spremembe programa zaradi slabega vremena.

Cena planinskega potovanja je 210,00 €/osebo

Vključeno:
– Organiziran prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji z vključenimi cestninami, parkirninami, ddv po Sloveniji in Hrvaški ter dnevnicami voznika,
– Trajektna vožnja z avtobusom Split – otok Vis – Split,
– Namestitev v hotelu*** – hotel ISSA; nacionalne kategorije na otoku Vis v dvoposteljnih sobah, na bazi polpenziona samopostrežni zajterk in večerja z vključeno turistično takso,
– Izlet z ladjico ( pijača na ladjici ter Viška pogača ),
– Vsi planinski izleti po programu,
– Kosilo na povratku domov,
DOBRA VOLJA, OBILO VESELJA IN SMEHA


Možna doplačila:
– Osebna poraba, stroški dodatne prehrane in pijače ter aktivnosti izven programa,
– Vstopnina za modro špiljo,
– Pokušina vin v kleti Lipanović.

Informacije in prijave:

Prijavite se lahko člani PD Konjice z plačano članarino v pisarni društva do zapolnitve prostih mest. Pisarna bo odprta vsak četrtek v mesecu februarju od 17.00 do 19.00 ure.

Ob prijavi v pisarni PD je treba vplačati akontacijo v višini 70,00 € najkasneje do 24. februarja, ostala 2 obroka (po 70,00 €) v pisarni PDK ali na TR: SI56 0400 1004 6532 732 (PD Slovenske Konjice). Sklic/Referenca: SI00 0000, Namen: OTOK VIS. BIC/SWIFT: KBMASI2X Koda namena: SCVE.

S prijavo in plačilom akontacije na TR izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje PD Slovenske Konjice in se z njimi strinjate. Razlika se poravna najkasneje do 15. aprila 2022.