Martin Pšeničnik je prejel najvišje priznanje Planinske zveze

Naš Martin Pšeničnik je prejel najvišje priznanje Planinske zveze za leto 2021 – Svečano listino PZS

Zaslužni član Planinskega društva Slovenske Konjice Martin Pšeničnik je prejel najvišje priznanje PZS – Svečano listino PZS za dolgoletno prostovoljno delo v PD Slovenske Konjice in na širšem Savinjskem, predvsem na področju markiranja poti.
Martin Pšeničnik je že več kot pet desetletij aktiven član PD Konjice. Dolgo je bil vodja markacijskega odseka, kjer še vedno z aktivnim delom in svojo dobro voljo ter ročnimi spretnostmi obnavlja oziroma izdeluje smerne table, ki krasijo poti po Konjiški gori in okolici. Če je potrebno, vedno rad priskoči na pomoč pri markacijskem delu sosednjih društev. Aktivno je sodeloval pri obnovi in markiranju poti XIV.divizije, sodeloval je pri nadelavi ferate na Skalo in pri postavitvi varovalne ograje na njej, sodeloval in prispeval svoj delež je tudi pri postavitvi stolpa na Stolpniku leta 1997.
Je pobudnik vsakoletnega kresa na velikonočno soboto in na predvečer prvega maja.Nepogrešljiv je vsako leto pri akciji zbiranja donatorjev za vino in glavni kuhar le tega na Štefanovo…

Za ogled prispevka, ki je bil objavljen na RTV SLO 1 v oddaji Kronika 29. 12. 2021 klikni na spodnjo sliko. (od 1:15 dalje)

Znanje z veseljem prenaša na mlajše generacije, kolegialnost in dobro voljo pa na vse društvo.
Martin je vedno pripravljen pomagati v društvu, pa naj gre za markiranje poti, vodenje pohodov ali karkoli drugega. V vsem tem času je dal pomemben prispevek planinskemu društvu in tudi širši okolici.

Kaj je SVEČANA LISTINA PZS?
Svečana listina PZS se podeljuje posameznikom za izreden prispevek k razvoju planinske dejavnosti in življenjsko delo. Svečana listina PZS se podeljuje le posameznikom, ki so za svoje dosežke in delo že prejeli zlati častni znak PZS. Vsako leto se podeli praviloma 10 svečanih listin PZS. Svečana listina se posamezniku podeli samo enkrat.

Ko se pogovarjaš z Martinom, te misel zagotovo usmeri v planinsko društvo, katerega občasni član je postal že leta 1960, redni član pa je postal z letom 1988 dalje. Da Martin ni samo član planinskega društva, so njegov trud in zasluge prepoznali tudi pri PZS, ki svoje zveste in še posebej zaslužne člane nagradi s priznanjem, s Svečano listino za dolgoletno prostovoljno delo v PD Slovenske Konjice in na širšem Savinjskem, predvsem na področju markiranja poti.

Ko se pogovarjaš z Martinom, mu misli venomer uhajajo med prehojene vršace ter dogajanjih na poti. Njegova orientacija v naravi ne potrebuje novodobnih pripomočkov. Ves čas podrobno opazuje označenost poti in obenem že načrtuje naloge za domače poti in razmišlja o izboljšavah. Ker so njegove misli ves čas v povezavi z varnostjo, uspešno snuje lastna orodja in pripomočke, ki soudeležencem olajšajo delo, obenem pa snuje nove in nove ideje in tako širi svojo strokovnost med markaciste in ostale člane, ki so deležni njegove pomoči. Zaradi svoje strokovnosti in pripravljenosti pomagati, ga pozna širši del Konjičanov, ki potrebujejo njegovo pomoč.
Navkljub svoji karizmi in navidezni resnobnosti, v svojo bližino privablja pohodnike s svojimi anekdotami, ki so že arhivskega pomena in neumornim humorjem, ki ga širi med udeleženci. Med konjiškimi planinci velja nenapisano pravilo, če kaj ne veš, pokliči Martina.
Svoje strokovno znanje ne širi samo med planinci, ampak je odličen učitelj svojima sinovoma in sedaj tudi že nekaj časa vnukom.
Martin, hvala ti za tvoj trud in pripadnost društvu ter predvsem HVALA, ker si to, kar si.

zapisala Mira Kuk

Predsednik društva Matjaž Rebernak:
Le kateri ljubitelj planin in gora Martina ne pozna… V mislih nimam Martina Krpana ampak Martina Pšeničnika. Ni člana v društvu,kateri ne bi poznal Martina in ni člana v Savinjskem medobčinskem planinskem odboru, kateri ne bi vsaj slišal za Martina Pšeničnika.
Najmlajši člani v našem PD ga spoznajo na zimskem planinskem taboru na Štepihu, pohodniki na planinskih izletih ga poznajo kot velike poznavalca gorskega rastlinstva, markacistom je neke vrste idejni vodja vseh akcij, pohodniki zimskega pohoda na Stolpnik si ne morejo predstavljati druženja pod stolpom ob srkanju kuhanega vina po receptu našega Martina.
Za Martina bi lahko rekli, da je velik del svojega življenja posvetil delovanju v planinskem društvu. Zato ta svečana listina PZS gre v prave roke človeku z veliko začetnico napisano MARTINU PŠENIČNIKU.

Hvala Martin za vsa opravljena dela, dobre nasvete,…

Vsak predsednik društva si želi imeti v svoji sredini takšne Martine.