Pot med vinogradi

Pogled na vinograde s kmetije Jarc

V soboto, 5. oktobra 2019, vas vabimo na pohod po Svečinskih goricah (srce med vinogradi).

Odhod ob 7.00 uri zjutraj z AP v Slovenskih Konjicah

Planinsko društvo Slovenske Konjice vabi na pohod po Svečinskih goricah. Svečinske gorice so del širšega območja Slovenskih goric, ki se razprostira od Avstrije, preko Slovenije do Hrvaške. Hodili bomo po poti Vinotur, ki je bila izbrana za Naj pot 2014 (najlepše urejena tematska pot v državi). Vinotur je prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi. Sestavljena je iz poti, ki peljejo preko dvorišč slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij.

Prva skupina (daljša pot) bo pot začela na avtobusni postaji Plač ob cesti v Svečino. Po kratkem vzponu skozi gozd bomo pot nadaljevali po grebenski poti. Na grebenu nad Svečino se bo pridružila druga skupina (krajša pot), ki bo pot začela v Svečini. Pot bomo nadaljevali skupaj po grebenu mimo gostišča Repolusk do Špičnika. Od kmetije Dreisiebner se odpira lep razgled na srce, ki ga pot, ki se vije med vinogradi špičniških strmali izriše ob pogledu izpod kipca svetega Jurija na konju. V nadaljevanju bomo hodili po lokalni cesti do kmetije Elšnik in se med vinogradi povzpeli do kmetije Jarc. Sledi daljši postanek in sprostitev ob ponudbi domačih dobrot, dobri kapljici in lepih razgledih na pokrajino odeto v jesenske barve. Avtobus nas bo čakal na kmetiji Jarc. Za najbolj vztrajne pohodnike bo mogoč sestop po stari makadamski cesti do Svečine.

Čas hoje (prva skupina – daljša pot): 3 – 4 ure
Čas hoje (druga skupina – krajša pot): 2 – 3 ure

Na poti domov se bomo ustavili še v Kamnici in si ogledali znamenito cerkev sv. Martina. Sledila bo kratka panoramska vožnja po Mariboru, mimo svetovno znane najstarejše trte na svetu.

Stroški izleta so 10,00 € za člane in 6,00 € za mlade planince.

Pohod tehnično ni zahteven. Udeleženci morajo imeti ustrezno psihofizično kondicijo.

Opremite se planinsko (planinski čevlji, oblačila za sredogorje, nahrbtnik, pohodne palice) in vremenu primerno.

Ne pozabite na veljaven OSEBNI DOKUMENT!

Hrana in pijača iz nahrbtnika. Na turistični kmetiji Jarc se bomo lahko okrepili z vinogradniškim golažem in drugimi dobrotami, ki jih nudijo. Prijazni gostitelji nam bodo z veseljem predstavili bogat izbor vrhunskih in kakovostnih vin, ki jih pridelujejo na prisojnih pobočnih, ki obdajajo kmetijo.

Vrnitev v Slov. Konjice predvidoma do 18. ure.

Izlet bosta vodili Štefka in Vida M 031 377 752 s sovodniki.

Do zapolnitve sedežev na avtobusu prijave zbira Vida na M 041 281 992 ali E vida.kamensek@gmail.com

Vodnici si pridržujeta pravico do določenih sprememb ali odpovedi izleta zaradi nepredvidenih okoliščin ali zavrnitve udeleženca zaradi neprimerne opreme ali drugih dejavnikov. Udeleženec pohoda s prijavo za pohod potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo pohoda ter izpolnjuje pogoje za varno sodelovanje na njem. Izleta se lahko udeležijo samo člani Planinske zveze Slovenije s plačano članarino za leto 2019.