Četrtkovci na Lastovem

V začetku septembra se je skupina planincev – Četrtkovcev odpravila na sedemdnevni »Zaključek poletja na Lastovo«. Lastovo je najjužnejši otok in spada med 10 najlepših »rajskih» vrtov Sredozemlja. Otok Lastovo obkroža 46 manjših otočkov, ima 46 zalivov, 46 cerkva, 46 izvirov vode, ima 46 polj in 46 hribčkov. Ljubitelji narave kot so planinci – Četrtkovci, so preživeli na otoku sedem lepih sončnih poletnih dni. Bili so deležni nešteto lepih pogledov, razgledov in mirnega morja. Nameščeni so bili prijetnem in edinem hotelu Solitudo v majhnem obmorskem kraju Pasadur, okrog katerega je polno sprehajalnih poti in veliko od teh so jih tudi sami prehodili. Ker je bila na Lastovem v preteklosti JNA, so tam še vidne opuščene, delno porušene zgradbe, zapuščeni tuneli in ostali objekti, ki so sodili zraven. Ogledali so si tudi samo mesto Lastovo, ki je na prvi pogled od daleč lepo in prijetno, ampak v resnici ni tako. Skoraj večina zgradb je praznih, zapuščenih, ampak so povedali, da se zadnje čase vračajo izseljeni domačini oziroma njihovi potomci nazaj domov in začenjajo obnavljati mesto. Na otok so se iz Splita peljali s trajektom in v Veli Luki na Korčuli je bilo potrebno prestopiti na drugi trajekt do Ublja na Lastovem. Vožnja na morju je bila dolga, a v dobri družbi kot Četrtkovci to so, je minila kot bi trenil. Domov so se vrnili z lepimi spomini in že iskali nove možnosti potovanja za naslednje leto.

Vida Kamenšek