Na Slovenskem očaku

na vrhu

Po uspešnih pripravah na Skali v sredini avgusta so se planinci PD Konjic v soboto, 24. in v nedeljo, 25. avgusta 2019, odpravili na zgornje Gorenjsko, kjer so v dolini Vrat pri Aljaževem domu pričeli vzpon na Triglav. Od planinskega doma jih je pot vodila po dolini do spomenika padlim partizanom, gornikom. Tukaj so se razdelili v dve skupini, od katerih je del pohodnikov krenil na Tominškovo pot proti Pragu in Triglavskemu domu na Kredarici, druga skupina je nadaljevala po dolini in preko položnejše poti osvojila Prag ter nadaljevala vse do Kredarice. Mestoma so bili pohodniki deležni tudi nekaj kapelj dežja in snežne sodre, kar pa ob sodobni opremi in trdni pohodniški volji ni bila ovira.

V popoldanskem času se je vreme še poslabšalo, zato so udeleženci prevedrili in se dodobra spočili. Že sam večer je postregel s prečudovitim sončnim zahodom, zato so bili obeti za nedeljsko jutro zelo dobri. Ob velikem navdušenju se je že v večernih urah oblikovala manjša skupina, ki si je zastavila prav poseben cilj – jutranji vzpon na vrh z namenom dočakat sončni vzhod z najvišje točke v Sloveniji.

Preostali udeleženci so pričeli jutranji vzpon okoli 6. ure zjutraj. Skupno je vrh Triglava osvojilo 43 konjiških planincev, od tega 17 prvopristopnikov, najmlajši med njimi je bil 11-letni Aljaž Levart iz Draže vasi. Po slovenski tradiciji so bili prvopristopniki deležni planinskega krsta. Po uspešnem sestopu z vrha je sledil še večurni sestop proti dolini Krme, vse do mesta, kjer jih je čakal avtobus. Za uspešen pohod je bila zaslužna ekipa vodnikov s pomočniki, nedeljsko vreme pa je pripomoglo, da so bile sobotne kaplje hitro pozabljene. Za prijetno vožnjo je poskrbel šofer Edvard. V spomin na uspeh so prvopristopniki prejeli priznanje ob prvem vzponu na vrh Triglava, 2.864 m, ki ga je podelila predsednica PD Lidija Pučnik.


Za PD Konjice, Tomaž LEVART