Pohod na Rodico in Črno prst – pohod odpovedan

V soboto, 8. septembra vas vabimo na pohod na Rodico (1.966 m) in Črno prst (1.844 m)

Odhod ob 5.00 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

Na voljo bosta dve varianti.

Daljša pot:
Rodica in Črna prst sta vrhova v Spodnjih Bohinjskih gorah. Mi bomo prehodili le del poti gorske verige, ki na jugu zapirajo Bohinjsko dolino in s svojim grebenom delijo Gorenjsko in Primorsko. Planinsko pot, ki jo nameravamo prehoditi bomo pričeli z vzponom z nihajko na zgornjo postajo žičnice Vogel. Od tu se bomo povzpeli na Šijo (1.800 m) in naprej na Rodico. Do tu je približno 3 ure hoje. Od Rodice do Črne prsti nas čaka zelo lepa in razgledna pot, ki se rahlo spušča in vzpenja. V približno treh urah bomo dosegli Črno prst in se okrepčali v Domu Zorka Jelinčiča. Nato nas čaka spust mimo Orožnove koče v Bohinjsko Bistrico. Pot je dolga 24 km. V času 8 ur bomo premagali 1.100m vzpona in 2.000 m spusta.

Krajša pot:
Za vse tiste, ki dolge poti ne zmorejo, bo možna tudi krajša pot do Orožnove koče (1346 m), ki leži na obronku planine Za Liscem pod Črno prstjo. V Južnih bohinjskih gorah se mešata mediteransko in celinsko podnebje, zato rastejo številne redke rastline: gorski pelin, murke in endemit slovenskih Alp – Alpska možina. Za vzpon iz Bohinjske Bistrice mimo Mencingerjeve koče bomo do Orožnove koče potrebovali dobri dve uri in toliko tudi za vrnitev na izhodišče v Bohinjski Bistrici.

Za opremo je potrebno poskrbeti glede na vremensko napoved oz. višino, kamor se odpravljamo. Priporočljive so pohodne palice, dobro uhojeni čevlji, primerna oblačila in zaščita pred soncem ter dovolj tekočine in hrane.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Pohod je dolg in ni tehnično zahteven, udeleženci pa morajo imeti ustrezno psihofizično kondicijo.

Strošek za daljšo pot je 30,00 € za člane in 20,00 € za mlade planince. V strošek je zajet avtobusni prevoz in karta za nihalko na Vogel. Strošek za krajšo pot je 15,00 € (prevoz).

Povratek v Konjice je predviden do 22. ure.

Izlet bosta vodili Lidija – daljšo pot, Vida – krajšo pot.

Prijave sprejema Vida na M 041 281 992 ali E vida.kamensek@gmail.com