Nad tremi »jurji«

Ne glede na letošnje tropsko poletje, ko nevihta sledi nevihti, so konjiški planinci hoteli preizkusiti svojo vremensko srečo v malo višje ležečih hribih, kot jih premore domača gruda. Odpravili so se v sosednjo Avstrijo, kjer premorejo kar nekaj voljnih tri tisočakov, ki so primerni za osvajanje v tako velikih skupinah. Tokrat so si planinci izbrali za svoj cilj 3.132 m visoki vrh Shareck v avstrijskih Visokih turah. Svoj podvig so začeli že v zgodnjih jutranjih urah, ko so iz Konjic krenili proti izhodišču ture v kraju Sporgastain nad avstrijskim turističnim središčem Badgastainom. Izhodišče za njihovo celodnevno turo je bilo na višini 1.500 m, od koder je dobra dva ducata višine željnih planincev začelo svoj spopad z goro. Da je bil za planince spopad uspešen, priča podatek, da je večina njih dosegla svoj cilj z osvojitvijo tri tisočaka, kar je nekaterim bilo tudi prvo srečanje s takšno višino.
Preostali planinci, ki se niso odločili za vzpon na sam vrh, pa so dan preživeli v čudoviti dolini, ki jo obkrožajo številni tri tisočaki, slapovi ter bogati vodotoki.
Čudovit dan, ki jih za čuda vse do konca ture ni nagradil s tako običajnim dežjem, so zaključili tam, kjer so ga začeli, v rodnih jim Konjicah.

Relive ‘Shareck – 3.132 m’

Uroš Vahter