Špik Hude police – ODPOVEDANO

V soboto, 11. avgusta 2018 vas vabimo na prečenje Poliških špikov in/ali na Špik Hude police Pot Ceria Merlone

Odhod ob 4.00 uri z ap v Konjicah.

Avtobus nas bo popeljal preko Gorenjske na mejni prehod Rateče (obvezen osebni dokument za prestop meje), pred Trbižem zavijemo proti Rablju in do Nevejskega prevala, 1.190 m, ki bo izhodišče za naše podvige.
Podali se bomo na prečenje glavnega grebena Poliških špikov od Škrbine Prednje špranje, 2.274 m, nad kočo Corsi do Špika Hude police, 2.420 m. Sestopili bomo do koče Brazza, 1.660 m in preko planine Pecol nazaj na izhodišče na Nevejskem prevalu.

Dolgo visokogorsko popotovanje večinoma poteka po italijanskih položajih iz I. svetovne vojne. Ure in ure hodimo po izpostavljenih policah, nekajkrat tudi po glavnem grebenu, večinoma pa se pot drži južnega ostenja; premagati moramo nekaj ostrih škrbin in strmih plošč, ki so opremljene z najnujnejšimi varovali. Edinstvena pot, ki ji v Alpah težko najdemo podobno. Zahteva pa zelo dobro psiho-fizično pripravljenost in suvereno obvladovanje prepadnih strmin; Skupno okoli 10 ur!

Obvezna dodatna oprema: čelada, samovarovalni komplet in plezalni pas. Vodil bo Joža in sovodniki.

Na voljo bo tudi lahka tura, ki bo potekala z Nevejskega prevala na visoko planoto Pecol in nadalje mimo koče Brazza po zložni mulatijeri v družbi številnih kozorogov na razgledni Špik Hude police, 2.420 m., ki je najlažje dostopen vrh v skupini Zahodnih Julijcev; sestop po smeri vzpona; s Pecola okoli 3 ure, skupno 7 do 8 ur. Vodila bo Lidija. Povratek v Konjice predvidoma do 22. ure.
Oprema: oblačila proti dežju in vetru, kapa, po želji pohodne palice, sončna očala…, hrana in dovolj napitkov iz nahrbtnka.

Stroški za avtobusni prevoz bodo 20,00 € za člane in 10,00 € za mladino, prijave sprejema Vida na M 041 281 992, ali E vida.kamensek@gmail.com.

Nekaj utrinkov s poti:

Fotografije: Jože Kamenšek