Shareck 3.123m – Hohe Tauren (Visoke ture – Avstrija)

V soboto, 28. julija 2018 vas vabimo na izlet v Hohe Tauren (Visoke ture – Avstrija) Shareck 3.123m

Odhod ob 3.00 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

28.07.2018 (sobota) ob 3.00 – odhod udeležencev z AP Slovenske Konjice preko Dravograda do Lavamünda (Laboda). Pot bomo nadaljevali do kraja Griffen, kjer bomo zavili na avtocesto. Peljali se bomo mimo Klagenfurta (Celovca) in Vrbskega jezera (Wörther See) proti Spittalu in mestu Badgastain. Od Badgastain-a se po panoramski cesti odpeljemo do velikega parkirišča v kraju Sportgastain (1.500m) kjer se bo pričela naša tura na 3.123 visoki SHARECK, kakor tudi sprehodi po dolini. Avtobus nas bo čakal ves čas na izhodišču ture.
Na razpolago bosta dve težavnostni turi in sicer:

a) Zahtevno pot. Predvidoma ob 8.00 se bomo odpravili od parkirišča proti vrhu, pot je na začetku zelo lahka, čeprav strma in nas vodi preko velikih travišč. Po dobri uri hoje bomo prispeli do vodotoka na višini 2100m, kjer bo možno še zadnjič natočiti vodo. Ko bomo prispeli do vršnega grebenskega dela, se bo pot nadaljevala po zahtevni nezavarovani skalnati poti, ki je le delno, cca 200m zavarovana z jeklenicami, ostali deli pa so manj zahtevni. Na skalnatem delu poti je obvezna uporaba čelade. Proti samemu vrhu je potrebno prečiti tudi snežišče, ki pa ni strmo zato bodo za gibanje preko tega snežišča že dovolj palice, po želji pa se lahko uporabijo tudi dereze-VERIGA LESCE. Na vrhu nas bodo ob lepem vremenu čakali čudoviti razgledi, na bližnje vrhove in doline. Vzpon do samega vrha priporočamo psihofizično dobro pripravljenim planincem, skupaj bo hoje od 7-8 ur (vzpon in povratek na izhodišče). Zahtevno turo bo možno v kateri koli točki vzpona končati in se po isti poti vrniti na izhodišče. Pot vzpona in sestopa je namreč enaka, tako da v primeru, če kdo poti do vrha ne bi zmogel, se lahko tudi obrne ali pa ob poti počaka, da se vrnejo udeleženci iz vrha.

Oprema za zahtevno turo:

• ČeladaOBVEZNA
  • PalicePriporočljive
  • Sončna očalaZelo priporočljiva
  • Sončna kremaZelo priporočljiva

b) Lažja – krajša tura: Lažja tura je namenjena sprehodom po dolini, sprehodi se bodo odvijali v lastni režiji brez organiziranega vodenja. Dolina je zelo lepa polna vodotokov, slapov, hudournikov ter čudovitih razgledov. Vodenje ni potrebno, ker se dolina zelo pregledna in orientacijsko povsem nezahtevna, v sami dolini se nahaja precej dobro oskrbovanih planinskih koč. Dolina s stranskimi dolinami omogoča daljše in krajše sprehode.

Oprema za lažjo turo:

• PalicePriporočljive
  • Sončna očalaZelo priporočljiva
  • Sončna kremaZelo priporočljiva

Vsi prijavljeni morajo imeti pri sebi planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Poskrbeti morajo za ustrezno psihofizično kondicijo, dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru in dežju. Hrana in pijača iz nahrbtnika. Možno pa jo bo kupiti tudi v številnih kočah okoli v dolini, kjer bo izhodišče ture. Koč ob poti na vrh ni.

NE POZABITE NA VELJAVEN OSEBNI DOKUMENT!

Izlet se bo izvedel samo ob zadostnem številu prijavljenih planincev in dobrih vremenskih razmerah, napoved mora biti dobra, dan mora biti brez napovedanih padavin.
Povratek v Konjice bo predvidoma do 22.ure.
Stroški prevoza 35,00 € za člane in 25,00 € za mlade planince.

Vodila bosta Uroš M 041 838 919 in Rajko M 041 871 189
Prijave pa sprejema Vida na M 041 281 992, ali E vida.kamensek@gmail.com