Pohod po planini Svinja (Saualpen)

V soboto, 23. junija 2018, so se planinci PD Slov. Konjice odpravili na pohod po planini Svinja (Saualpen). V vasici Djekše (Diex), ki je sončni raj Avstrije, so si privoščili jutranjo kavico in si ogledali obzidje ter pokopališče ob cerkvi Sv. Martina. V Djekšah (Diex) je pohod pričela prva (zahtevnejša) skupina, ki je hodila po avstrijski železni poti (Eisenwurzenweg 08). Druga skupina se je odpeljala do Güßlhütte, kjer je bilo izhodišče pohoda manj zahtevne skupine. Pohodniki obeh skupin so osvojili Ladinger Spitz (2.079 m) in sestopili do Wolfsbergerhütte, kjer so se okrepili in uživali v lepih razgledih. Pot so nadaljevali v smeri Gößlhütte in večkrat usmerili pogled proti pogorju, ki so ga prehodili. Spoznali so tudi delček bogate naravne in kulturne dediščine Labotske doline (Lavanttal), ki jo na zahodu obdaja planina Svinja (Saualpen). Vreme jim je bilo naklonjeno, le na vrhu je bilo vetrovno in hladno, a to ni pokvarilo dobrega razpoloženja in zadovoljstva, ob osvojitvi dvatisočaka. V prijetnem razpoloženju in z lepimi vtisi so se srečno vrnili v domači kraj.

Š. Gorenak