Jerebica

V soboto, 9. junija 2018 vas vabimo na prečenje iz Koritnice v Jezersko dolino Jezersko sedlo, 1.721 m in Jerebica, 2.126 m.
Odhod ob 5.00 uri z ap v Konjicah.
Podali se bomo na mogočno, lepo oblikovano goro v vzhodnem delu Kaninove skupine;
Od vsepovsod razodeva pogled na Jerebico enega velikih vrhov Julijskih Alp.
Njen masiv zapira na severu in zahodu dolini Možnico in Koritnico, kamor pada s strmimi stenami. Tudi na sever, proti Rabeljskemu jezeru, je gora strmo odsekana.
Kljub razmeroma lahkemu dostopu lepa gora nezasluženo sameva, zelo pa je v časteh pri plezalcih; Goro radi obiskujejo Italijani, ki jo imenujejo Cima del Lago. Vrh slovi po čudovitih razgledih na Zahodne Julijce, Kaninsko skupino, Loško steno, Mangartsko skupino…

Fotografije: Jože Kamenšek

Avtobus nas bo popeljal preko Gorenjske na mejni prehod Rateče (obvezen osebni dokument za prestop meje), pred Trbižem zavijemo proti Rablju in se preko mejnega prehoda Predel vrnemo v Slovenijo do Loga pod Mangartom in se spustimo v dolino Loške Koritnice; odcep za dolino Možnico, 600 m, bo izhodišče za naše podvige. Na voljo bo več, različno zahtevnih in različno dolgih tur:

Celodnevna, najdaljša in mestoma zahtevna tura nas bo vodila zložno po dolini Možnice mimo počitniškega doma (voda) v zatrep doline, od koder sledi strmejši vzpon do Jezerskega sedla, 1.721 m, tu dosežemo državno mejo, kjer se usmerimo desno na SV in sledimo pobočjem na italijanski strani ter obidemo nekaj grebenskih vršičev, dosežemo zadnje sedlo pred vrhom in se po zložnem hrbtu povzpnemo na sam vrh Jerebice. Sestopimo nazaj do Jezerskega sedla, se usmerimo v desno in nadaljujemo sestop na italijansko stran v Jezersko dolino, do Rabeljskega jezera. Skupaj okoli 7 do 8 ur hoje. Vodila bosta Joža in Tomaž.

Možna bo varianta samo do, prav tako razglednega, Jezerskega sedla, brez vzpona na Jerebico, ki prihrani vsaj 2 uri hoje.

Lahka, nezahtevna pot bo sledila Poti miru iz Loga pod Mangartom, začetek pri Štolnu, vhodu v rudniški rov in preko Možnice čez korita Nemčlije do trdnjave Kluže, z možnostjo vzpona do Hermanove trdnjave, po želji zaključek v trdnjavi Kluže ali nadaljevanje do muzeja na prostem na Čelu; 3 do 6 ur zmerne hoje. Vodila bo Vida.

Ob 15. uri bo avtobus krenil iz Kluž preko Predela do Rabeljskega jezera, kamor se bo predvidoma po 16. uri vrnila tudi prva skupina. Povratek v Konjice po 21. uri.

Oprema: oblačila proti dežju in vetru, kapa, po želji pohodne palice, sončna očala…, hrana in napitki iz nahrbtnka. Ob naši poti ni planinskih postojank.

Stroški za avtobusni prevoz bodo 20,00 € za člane in 10,00 € za mladino, prijave sprejema Vida na M 041 281 992, ali E vida.kamensek@gmail.com.