Pohod po nekdanjih tihotapskih poteh

V soboto, 7. aprila 2018, vas vabimo na pohod po nekdanjih tihotapskih poteh (Tromejnik – Gornji Senik).

Odhod ob 6.00 uri zjutraj z avtobusne postaje v Slovenskih Konjicah.

Planinsko društvo Slovenske Konjice vabi na pomladanski pohod po nekdanjih obmejnih tihotapskih poteh na območju Goričkega in Őrséga (nekdanje Stražne krajine). Tromejnik (390 m) – stičišče mejnih točk Avstrije, Madžarske in Slovenije je tudi najzahodnejša točka Madžarske.

Prva skupina – daljša pot bo potekala po avstrijsko-slovenski meji od mejnega prehoda Kuzma do Tromejnika.
Druga skupina – krajša pot bo potekala od Trdkove do Tromejnika.
Obe skupini bosta drugi del poti prehodili skupaj ob zeleni meji mimo ostankov nekdanje železne zavese do Gornjega Senika na Madžarskem.

Obiskali bomo slovensko vzorčno kmetijo, kjer se bomo lahko okrepili in uživali v lepih razgledih po gričevnati pokrajini. Sledi vožnja mimo Monoštra (Szentgothard, Madžarska) do Modincev (Mogersdorf, Avstrija). Sprehodili se bomo po parku Schlösslberg in si ogledali spominsko sobo ter film o odločilni bitki s Turki leta 1664.

Na poti domov se bomo ustavili na kmetiji Štesl v Gerlincih, kjer si bomo pod strokovnim vodstvom ogledali oljarno. Degustirali in kupili bomo lahko domače bučno olje, med, suho sadje in druge dobrote.

Skupaj 4 – 6 ur lahke hoje.

Stroški avtobusnega prevoza in vodenega ogleda oljarne z degustacijo so 12,00 € za člane in 8,00 € za mlade planince.

Pohod ni tehnično zahteven. Udeleženci morajo imeti ustrezno psihofizično kondicijo.

Opremite se planinsko (planinski čevlji, topla oblačila, nahrbtnik in pohodne palice) in vremenu primerno. Priporočamo zaščito proti klopom.

NE POZABITE NA VELJAVEN OSEBNI DOKUMENT!

Hrana in pijača iz nahrbtnika. Na slovenski vzorčni kmetiji si boste lahko kupili topel obrok – bograč s porabsko gibanico po ceni 7,50 €.

Vrnitev v Slov. Konjice predvidoma do 21. ure.

Vodnici si pridržujeta pravico do določenih sprememb ali odpovedi izleta zaradi nepredvidenih okoliščin ali  zavrnitve udeleženca zaradi neprimerne opreme ali drugih dejavnikov. Udeleženec pohoda s prijavo za pohod potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo pohoda ter izpolnjuje pogoje za varno sodelovanje na njem. Izleta se lahko udeležijo samo člani Planinske zveze Slovenije s plačano članarino za leto 2018.

Izlet bosta vodili Štefka M 031 377 752 in Vida s sovodniki.

Do zapolnitve sedežev na avtobusu prijave zbira Vida na M 041 281 992 ali E vida.kamensek@gmail.com