Pohod na Slivnico

V soboto, 24. marca 2018, vas vabimo na na zgodnje spomladansko turo na Slivnico, 1.114 m in Rakov Škocjan – naravni rezervat in park.

Odhod ob 6.00 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

Vabimo vas na spomladansko turo na Slivnico, 1.114 m nad Cerknico. Z avtobusom se zapeljemo mimo Ljubljane do Unca kjer zavijemo do Cerknice in do Grahovega, kjer bo izhodišče za našo turo.
Pot pričnemo v vasi Grahovo pod Slivnico. Čaka nas zložna pot do pod hriba. Ko stopimo na cesto opazimo prve markacije, ki nas usmerijo na peš pot – kolovoz, ki se sprva zložno vzpenja ob ograji. Pot kmalu preide v strnjen gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Višje se pot prične obračati nekoliko proti levi, kjer se tudi rahlo položi. Višje gozd postaja vse redkejši in s poti se nam začno odpirati lepi razgledi proti Snežniku, Cerkniškem polju in grebenu Javornikov. Nekoliko naprej prečimo kratek pas gozda, kjer se nam z leve strani priključi pot od Martinjaka. Pot, ki se naprej prečno vzpenja, nas nato pripelje na obsežna in zelo razgledna travnata pobočja. Tu nadaljujemo desno (naravnost Dom na Slivnici 3 minute) in vzpon nadaljujemo čez že omenjeno travnato pobočje. Višje prečimo pas grmičevja, nato pa se ob robu le tega v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje povzpnemo na vrh Slivnice. Do vrha bomo potrebovali cca 1,5 ure hoje.

Pot tehnično ni zahtevna in je primera tako za starejše in mlajše udeležence, potrebno pa je imeti ustrezno psihofizično kondicijo.

Važno: Zaradi zimskih razmer je obvzena zimska oprema in dobra zaščita pred vetrom in mrazom za vse udeležence (priporočamo očala, podkapo, rokavice, gamaše, pohodniške palice in snežne dereze).

Po počitku sledi zložen sestop do Cerknice – cca 1,5 ure. Nadalje se zapeljemo do Rakovega Škocjana – naravani rezervat in park, kjer si bomo ogledali nekaj znamenitosti le tega.

Rakov Škocjan je okoli 2,5 km dolga kraška dolina v osrčju Notranjske. V dalnji preteklosti so vode, ki se s Cerkniškega polja in Javornikov podzemsko pretakajo proti Planinskemu polju, tu ustvarile veliko jamo. Kasneje se je strop jame na več mestih udrl in nastala je slikovota dolina. Danes je dolina kot široko odprto okno, skozi katero lahko pogledamo v sicer skriti kraški svet. Po njenem dnu se vije reka Rak, ki priteče na dan iz Zelških jam in ponikne v Tkalca jamo. Sredih prostranih gozdov in suhe kraške uravnave med obema poljema ni drugih površinskih voda, zato je Rakova dolina tu prava posebnost. Del tega si bomo pogledali tudi mi s krajšim ogledom jamarske učne poti (cca 1,5 ure). Sledila bo še vožna proti domu.

Za opremo je potrebno poskrbeti glede na vremensko napoved oz. višino, kamor se odpravljamo.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Hrana in pijača iz nahrbtnika ali na koči.

Povratek v Konjice predvidoma do 20. ure. Stroški avtobusnega prevoza so 15,00 € za člane in 10,00 € za mladino. Izlet bosta vodila Tomaž M 041 211 231, in Franc Š. M 051 379 778 s pomočjo vodnikov PD Konjice.

Prijave sprejema Vida na M 041 281 992 ali E vida.kamensek@gmail.com do zasedbe avtobusa.