Vincekovanje

Čeprav so v mnogih koledarjih izbrisali ime Vincenc, so na ta dan, 20. januarja v Podgorcih, v deželi modrih »šurcev » (predpasnikov) pripravili Vincekovanje s prikazom obrezovanja vinske trte. Vincekovanje ne bi bilo pravo, če se ga ne bi udeležili tudi radovedni Četrtkovci iz PD Konjice.
Ko je še trta spala pod prebujajočimi sončnimi žarki, je že krenila dolga kolona udeležencev pohoda izpred kulturnega doma v Podgorcih med vinograde, speče zidanice, ki jih poznamo tudi kot vikendi. Čebljanje med pohodniki je bila ena sama mešanica prleškega, gorenjskega, štajerskega in še kakšnega narečja, kar pove, da je ta prireditev prirasla v pokrajino Prlekov. Domačini so odprli svoje domove in srca in pohodnike gostili z domačimi dobrotami kot so kruh, zaseka, čebula, pogača, klobase, zraven pa so ponudili dobro vinsko kapljico, ki smo jo pili iz svojih kozarcev, ki smo jih imeli obešene okoli vratu. Smešno. Da ni bilo dolgočasno, je odmeval klarinet in pela harmonika. Kako so ti domačini znali predstaviti dela v vinogradu ob rezanju trte! Spominjalo je na pravo gledališko predstavo. Marsikaj smo se naučili, tudi to, da je zima počitek za trto in človeka, ki živita eden ob drugem. V spomin na to nepozabno srečanje, stojijo v vazi na moji mizi veje vinske trte, v duši pa odmeva njihova dobra volja, predanost zemlji in čisto veselje ob druženju. Komaj čakam četrtka, da bomo spili spet en kozarček, častila ga bom jaz, ker sem ga dobila kot najstarejša udeleženka pohoda. Pa recite, da smo Četrtkovci kar tako, mi smo za akcijo, za pohode in druženje.
Pa na zdravje!

Nada Kovač