Ob 90-letnici PD Slovenske Konjice

V petek, 20. oktobra 2017, ob 18. uri je bil v Domu kulture v Slovenskih Konjicah slavnostni dogodek za Planinsko društvo Slovenske Konjice. Jubilejno 90. leto obstoja so počastili s proslavo. Dogodka so se udeležili Miran Gorinšek, župan občine Konjice, Roman Ponebšek, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, in Manja Rajh, predsednica Meddruštvenega odbora planinskih društev Savinjske regije. Prireditve so se udeležili tudi predstavniki sosednjih planinskih društev Oplotnica, Loče, Vojnik, Dramlje in Vitanje. Dogajanje na odru je povezovala Jerneja Ristič Levart, za okrasitev odra pa so poskrbeli člani planinskega društva OŠ Pod goro pod mentorstvom gospe Dragice Tomše. Osrednji dogodek je bila podelitev priznanj Planinske zveze Slovenije zaslužnim članom za delo v društvu. Priznanja sta podelila Roman Ponebšek, podpredsednik PZS, in Lidija Pučnik, predsednica PD Konjice. Prav tako sta bili podeljeni dve zahvali za požrtvovalno delo v društvu, in sicer članicama Vidi Kamenšek in Marti Mariji Šmalc. Drugi pomemben dogodek pa je bil razvitje društvenega prapora, ki so si ga planinci že nekaj časa želeli. Prapor je vezen, izdelali so ga v podjetju Vezenje Ercigoj, d. o. o. Na eni strani je grb PZS, na drugi strani, na katero so planinci še posebej ponosni, pa je grb PD Konjice. Grb simbolizira trokraki ščit, na katerem se iz desnega spodnjega dela dviguje hrib, ki ponazarja Konjiško goro, izza katere vzhaja sonce v obliki markacije. V desnem spodnjem delu grba je teloh, ki je značilna roža Konjiške gore. Grb je nastajal v letih 2001 do 2005, njegov idejni avtor pa je Uroš Vahter. Prapor je praporščaku Tomažu Drofeniku predala v varstvo predsednica društva Lidija Pučnik. Za prijetno glasbeno popestritev so poskrbeli mladi iz Glasbene šole Slovenske Konjice, Pevski zbor Ivo Štruc in Pevski zbor Osnovne šole Pod goro, Slovenske Konjice.

Po prireditvi so se člani in gosti še naprej družili v veliki galeriji Doma kulture ob kozarčku, klepetu in ob zakuski, ki so jo pripravile kmečke žene.

V mali galeriji Doma kulture je v ta namen postavljena razstava o delu in razvoju društva skozi čas. Uradni začetki društva segajo v leto 1927 in so tesno povezani s Peskom in kasneje s Kočo na Pesku, zato je velik poudarek prav na to temo. V delu razstave je razstavljena maketa Koče na Pesku. Izdelal jo je Rudolf Podlogar, ustanovni član društva, ki je aktivno sodeloval tudi pri izgradnji Koče na Pesku. Po končani gradnji (okoli leta 1932) je maketo izdelal po dejanskih merah koče, na oknih so bile zavese iz istega blaga kot na koči …
Maketo koče je društvu podarila hčerka Stana, ki jo je hranila na podstrešju hiše na Streliški ulici pod Ljubljanskim gradom. Živo se je spominjala, kako jo je oče izdeloval. Od nje jo je prevzel in pripeljal v Konjice Jože Kamenšek. Nekaj časa je bila shranjena na planinski etaži na Starem gradu, sedaj pa je razstavljena v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.
V nadaljevanju je razstavljena planinska oprema članov, ki so jo uporabljali pred petdesetimi leti in več.
Na panojih so prikazani razvoj in dosežki članov od ustanovitve do danes. Idejo za razstavo je imel Robert Vrečko, član društva in velik poznavalec zgodovine Konjic, in Vito Jerman, član, oblikovalec in ljubitelj fotografije. Prisluhnili so jima vsi tisti, ki so podobnega mnenja, in tako je nastala zbirka dokumentov in predmetov, ki bodo v pomoč kasnejšim generacijam konjiških planincev. Zaslužen za celoten izgled razstave je Franc Ratej, član društva, ki nesebično deli svoje znanje in pomaga pri uresničitvi skupnih idej. Zbirka je nastajala več mesecev, sodelovalo je veliko članov, vloženih je bilo veliko ur prostovoljnega dela. Razstava bo na ogled do petka, 27. oktobra 2017.

Ob 90-letnici je bil izdan Zbornik. V njem so utrinki iz zgodovine, predvsem pa sta prikazana utrip in delo društva danes. Predstavljene so sekcije, ki delujejo v okviru društva, mladi in njihovo delo, vse pa spremlja veliko prisrčnih fotografij, ki prepričljivo izražajo pozitivno vzdušje in veselje do dela v Planinskem društvu Konjice.

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Lidija Pučnik