Četrtkovci v trgatvi

Klopotci so naznanili, da je grozdje dozorelo in da vinogradniki potrebujejo pomoč. »Že čriček prepeva, ne more več spat…«, je odmevala pesem Četrtkovcev, ki so se ponovno radi odzvali na povabilo v trgatev v Gačnikov hram. Odšli smo med trte s škarjami v rokah, vsi dobre volje in z mislijo pri sladkem grozdju. Tudi sonce se nas je usmililo in le ni preveč žgalo. Med delom moraš biti zbran, a vseeno je to tišino prekinila pesem trgačev. Vrsta za vrsto je trta ostajala sama, zdaj si bo odpočila in se pripravljala do naslednje pomladi, ko jo bo gospodar začel spet razvajati. Ker pa je lačen človek čisto drugačen, nas je gospodar poklical, da je treba lačne želodce napolnit. Prilegla se nam je kapljica starega vinčka, še bolj pa smo bili vsi veseli okusnega bograča, potem je sledila še orehova potica in kava. Še malo petja se je odvilo, potem pa zopet nazaj v vinograd pobrat še preostalo grozdje. Rekreacija je bila na vrhuncu, dobro delo, ki smo ga opravili v vinogradu Gačnikovih, pa nas je tudi ogrelo in še zlasti smo bili veseli sonca, kajti naslednji dan je ponovno deževalo. Pa to še ni bilo vse. Enako kot lani so nas povabili na Martinovo kosilo. Ob koncu se je vsak s svojo steklenico domače kapljice poslovil z upanjem, da se v enakem sestavu družimo tudi naslednjo jesen na tej znani lokaciji.

Nada Kovač, september 2017