Bärenschutzklamm

Vabimo vas v soboto, 18. junija 2016 v sotesko Bärenschutzklamm, na Hochlantsch (1.720 m) in Teichalm.

Odhod ob 6.00 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

Vabimo vas v sotesko Bärenschutzklamm in na Hochlantsch (1.720 m), najvišji vrh Grazer Bergland (Graškega gorovja). To je najbolj razgledni vrh tega pogorja, pogled nam seže do gorovja Hochschwab na severu ali do madžarskih ravnic. To je gora, ki ponuja več obrazov. S ciljem, da bi spoznali celo goro, smo izbor poti prilagodili različnim zahtevnostnim stopnjam (ZZ, Z, N).

Naš pohod bomo začeli v vasi Mixnitz, po ozki ulici se bomo podali ob potoku Mixnitzbach proti soteski Bärenschutzklamm. Soteska je obdana z visokimi apnenčastimi stenami (visokimi do 300m), ki jih je skozi čas izpodjedal in oblikoval potok Mixnitzbach. Z mukotrpnim delom so domačini v 1.400 m dolgi soteski, z višinsko razliko 350 m, zgradili 164 mostov in lestev (z 2.900 lesenimi prečkami) in na ta način omogočili pohodnikom varen prehod skozi eno najlepših sotesk v Avstriji. Ob strmem vzponu, pod previsnimi stenami, boste lahko uživali ob pogledu na visoke slapove. Romantičen pridih soteski daje majhna koča ob potoku. Sledi le še nekaj lahkotnih prečkanj in že izstopimo iz soteske. Po gozdu nadaljujemo zmeren vzpon mimo preproste in lepo ohranjene koče Zum Guten Hirten (1.209 m), do razglednega gostišča Steirischer Jockl (1.398 m). Spustimo se nekaj metrov nižje in si ogledamo zanimivo leseno romarsko cerkvico Schüsselbrunn (1.398 m ), ki je tesno prislonjena ob strmo steno in kljubuje zobu časa (ob njej je droben izvir, voda naj bi bila po ljudskem izročilu zdravilna).

Na tem mestu se bodo naše poti ločile. Najbolj izkušeni plezalci (ZZ) se bodo spustili do izhodišča plezalne poti na Hochlantsch. Njegova severna stena skriva pravo zavarovano plezalno pot srednje težavnosti. Ostali se vrnejo h gostišču Steirischer Jockl. Proti vrhu vodi vedno bolj strma pot (Z), ko se gozd razredči, med nizkimi borovci (se tej poti priključi tudi plezalna pot) kmalu dosežemo kamniti vrh Hochlantsch od koder je lep razgled na največje strnjeno pašno območje v Evropi – Teichalm. Sledi le še lahkoten sestop po gozdni poti proti gostišču Teichwirt (Teichalm). Najlažja skupina (N) ne bo osvojila vrha. Od gostišča Steirischer Jockl, nadaljuje sestop proti potoku Mixnitzbach in po ravni cesti ob številnih meandrih pot zaključi na planini Teichalm (gostilna Teichwirt).

Poti po zahtevnosti poti, višinskih metrih, času hoje in vodnikih:

Zahtevnost poti Potek poti Višinska razlika v m Čas hoje

ZZ (zelo zahtevna)

Mixnitz (458 m) – Bärenschutzklamm – Zum Guten Hirten – Steirischer Jockl (1.398 m) – Schüsselbrunn (1.351 m) – začetek plezalne poti (1.098 m) na Hochlantsch (1.720 m) – Teichwirt (Teichalm – 1.172 m).

Vodi Franc, M 031 645 017.

2.410 m

(↑ 1.562 m, ↓ 848 m)

(od tega plezanje 1:30)

Z (zahtevna)

Mixnitz (458 m)– Bärenschutzklamm – Zum Guten Hirten – Steirischer Jockl (1.398 m – Schüsselbrunn (1.351 m) – Hochlantsch (1.720 m) – Teichwirt (Teichalm – 1.172 m).

Vodi Irena, M 051 304 917.

1.904 m

(↑ 1.309 m, ↓ 595 m)

N (nezahtevna)

Mixnitz (458 m)– Bärenschutzklamm – Zum Guten Hirten – Steirischer Jockl (1.398) – Schüsselbrunn – Teichwirt (Teichalm – 1.172 m).

Vodi Štefka, M 031 37 77 52

1.260 m

(↑ 987 m,

↓ 273 m)

Legenda: ↑ – vzpon; ↓ – sestop.

Na poti domov se bomo ustavili v glavnem mestu dežele Steiermark (Štajerska) Graz (Gradec), sprehodili se bomo skozi svetovno znano atrakcijo tega mesta Murinsel (Otok na Muri), na njem je prireditveni prostor in gostilna. Murinsel je bil sprva mišljen kot začasni projekt evropske kulturne prestolnice 2003. V objemu zanimive jeklene konstrukcije v obliki napol odprte školjke bomo uživali tudi mi, ob pivu, kavici, ali le ob pogledu na Schlossberg in druge kulturnozgodovinske znamenitosti starega mestnega jedra, ki je od 1. decembra 1999 uvrščeno na seznam svetovne kulturne dediščine.

Za opremo je potrebno poskrbeti glede na vremensko napoved oz. višino, kamor se odpravljamo. Priporočljive so palice in kakšno toplo oblačilo.

Grafični prikaz vseh poti (ZZ, Z in N)

Tisti, ki se boste odločili za plezalno pot (ZZ) morate imeti primerno opremo: čelada in samovarovalni komplet – samo za izkušene pohodnike (plezalce). V primeru mokrega in vlažnega vremena plezalna tura na vrh ne bo izvedena.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Hrana in pijača iz nahrbtnika ali v gostiščih ob poti (Zum Guten Hirten, Steirischer Jockl, Teichwirt).

Povratek v Konjice predvidoma do 20:30 ure. Stroški avtobusnega prevoza so 18,00 € za člane in 10,00 € za mladino. Izlet bodo vodili Franci (ZZ), Irena (Z) in Štefka (N).

Prijave sprejema Vida na M 041 281 992 ali E vida.kamensek@gmail.com.